Top 27, nr. 23; Break on Through (to the other side), the Doors

Top 27

27 dagen lang plaats ik een nummer uit mijn eigen Top 27. Een film, een boek, een lied. Met een verhaal. Het kan van alles zijn. Een verwijzing naar de actualiteit, een achtergrondverhaal wie ik ben, wat mij drijft, de missie die mij bezig houdt. Vandaag is de verjaardag van mijn moeder. Ze wordt 80.
Vandaag nummer 23.

27. Mississippi Burning
26. School, Supertramp
25. De Avonden, Gerard Reve
24. Once Upon a Time in the West

23. Break on Through (to the other side), the Doors

You know
The day destroys the night
Night divides the day
Tried to run
Tried to hide

Een brug bouwen naar de eigen kant van de kloof is geen kunst.
Verbinding zoeken met de eigen oever van de waterscheiding heeft niet zoveel zin.
Wie zit daar nou op te wachten?

Break on through to the other side
Break on through to the other side
Break on through to the other side yeah

Ik had een vriend die me altijd aan Jim Morrson denken deed. Rinie. En Jim doet me aan Rinie denken. Nog steeds een vriend, alleen is hij naar de andere kant verhuisd. Naar Nieuw Zeeland, naar Napier. Toen ik vijftien jaar geleden in Australiƫ terecht gekomen was, heb ik hem even in Napier opgezocht. Drummer in een band.

I found an island in your arms
Country in your eyes
Arms that chain
Eyes that lie

Niet dat Rinie uiterlijk op Jim leek, hoor. Al had hij er wel wat van weg, voor wie het zien wilde: net zo’n charisma; een mooie jongen die ogenschijnlijk gemakkelijk door het leven stapte.

En hij kon verschrikkelijk goed korfballen. Drie jaar lang deelden Rinie en ik een auto, een donkerbruine Datsun Sunny. Twee keer per week reden we op en neer van Tilburg naar Veldhoven, naar SDO. Rinie speelde in het eerste, ik was er trainer van de jeugd.

Made the scene
Week to week
Day to day
Hour to hour
The gate is strait
Deep and wide

De kunst is een brug te bouwen naar de overkant van de kloof. Hoe dieper de kloof, hoe noodzakelijker de brug.
Verbinding maken heeft pas zin als het naar de andere oever van de rivier is. Hoe breder de waterscheiding, hoe moeilijker de verbinding.
Bruggen en oeververbindingen als deuren.
Daar zitten we op te wachten.

Break on through to the other side
Break on through to the other side
Break on through
Break on through
Break on through

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee + twintig =