Toontje anders

Donderdag 3 september 2020
de negende van negen

Starbucks The Mix C, Anshan

Lieve Sigrid,

Waar wordt openlijk stiekem gedanst?
Hoe leuk wordt de nieuwe orde?
Wie begrijpt verandering?

Gefeliciteerd.

Ook verwachte resultaten zijn het vieren waard. Dus drink ik een extra espresso op jouw succes. Drink ik dat dit nog maar het begin is. Dat er nog veel meer groei komt.

Niet eens stiekem heb ik met je gedanst. Meer nog dan leuk hoop ik dat je me begrijpt. Een glimlach is me al veel waard, hoor. Maar liever zie ik een verandering. Niet alleen in toon en houding, dat is maar buitenkant. Intrinsieke verandering durf ik te hopen, een niet geringe ambitie.

Niet eens stiekem heb ik niet alleen met jou gedanst. Geloof niet dat iedereen het leuk vond.

Waar staat dat verandering leuk moet zijn? Wie zegt dat de nieuwe wereld waar we naartoe op weg zijn leuk wordt? Op zeker niet voor iedereen.

Politiek hoort nuchter te zijn. Supporters en fans horen bij sport en popmuziek. Blinde bewondering en amechtige adoratie passen in stadion, concertzaal en kerk, niet in raadshuizen, parlementen en andere vergaderzalen. Daar hoort een koele blik de toon te zetten, een analytische houding de norm te zijn.

Gedanst heb ik, zonder te bewegen
Met een gemak, zelden gezien

In termen van strijd stelde deze verkiezing niet veel voor. Dat is ook nimmer mijn bedoeling geweest. Niet iedereen heeft dat begrepen. Zozeer zijn we geconditioneerd in het zwart/wit-denken van winnen of verliezen dat de onbegrensde rijkdom van nuance vaak verloren gaat.

De genuanceerde werkelijkheid waarin wij mensen iets van ons leven proberen te maken valt nooit helemaal in cijfers en statistieken te vatten.

Afijn.

Blij ben ik met de ledenverkiezing, voorspelbaar of niet. Het begon me al een beetje boven mijn niveau uit te groeien. Geloof dat ik gelukkiger ben in de Chinese of Oisterwijkse vergetelheid.

Gefeliciteerd met deze stap, en heel veel succes met het vervolg. Nu begint het pas echt.

Over Oisterwijk gesproken, graag herhaal ik de uitnodiging voor een kop koffie in Boekhandel Oisterwijk, de allergezelligste boekwinkel van heel ons land in het allermooiste dorp van de hele wereld.

Lieve groet, tonnie.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × een =