Slow (vervolg 2)

Woensdag 26 augustus 2020
de vierde van negen

iEnglish School of Language & Culture, Anshan

Lieve Sigrid,

Wat is een eerlijk loon voor de ander?
Hoe langzaam verandert klimaat?
Waarheen vaart onze rechtsstaat?

*     *     *

Nog steeds dezelfde dag

Starbucks The Mix C, Anshan

Lang geleden, in 2007, was ik in Warrensburg, upstate New York. Ik was daar op zoek naar een makelaar voor een vriend die samen met een ooitmalige vriendin een stuk bosland in het nabijgelegen dorp Thurman gekocht had om er ooit een huis te bouwen en daar vanaf wilde nu die relatie gestrand was.

In een cafĂ© in dat Warrensburg ontmoette ik Doug. “Ik wil je wat laten zien,” zei hij.

Dus reden we in zijn Toyota Prius naar zijn huis in de heuvelige bossen net buiten de city limits.

Wat bleek? Dat vrijstaande huis had Doug volledig energiezelfvoorzienend gemaakt. Onderaan het stuk land was een kleine waterkrachtcentrale, op een open plek tussen de bomen, strategisch vanwege valwinden, stond een kleine windmolen, en de daken van huis en bijgebouw waren bedekt met zonnepanelen.

“Ik wil je wat laten zien,” zei Doug. “Heb je tijd?”

Ja hoor, tijd genoeg.

Twee films liet Doug me zien, twee documentaires. De ene kende ik al van horen zeggen, maar had ik nog niet gezien. ‘An Inconvenient Truth’ met Al Gore van een jaar tevoor. De andere was nieuw voor me, ‘Who Killed the Electric Car’, ook van een jaar eerder. Het vertelt het verhaal van de electrische auto die General Motors in de jaren ’90 had laten maken en in 5000-voud geproduceerd. De EV1.

I like to take my time
I like to linger as it lasts
Lieve groet, tonnie.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × drie =