De 27 dagen campagne; 21. Voorbij links en rechts

Maandag 10 augustus 2020

Dag 4 van de 27 dagen campagne

iEnglish School of Language & Culture, Anshan

Al heel lang kijken we vanuit een bijna onwrikbaar frame naar politiek. Het frame van links en rechts. Progressief en conservatief.

Een beetje een achterlijk frame. De wereld is zo heel erg veel kleurrijker dan die ubersimplificatie. Zelfs met de toevoeging midden blijft het een beschamend povere poging de politieke werkelijkheid te vatten. Een belediging voor onze menselijke intelligentie.

Er valt wel wat voor te zeggen, hoor. Helemaal zinloos is het niet. Het houdt de complexe werkelijkheid lekker overzichtelijk. Het maakt het gemakkelijk ingewikkelde verhoudingen plat te slaan, daardoor eenvoudig te begrijpen.

Maar eenvoud bedriegt.

Dat simpele frame wordt ronduit gevaarlijk als het overdreven wordt. Als we links, rechts of midden als identiteit zien. Als we mensen in het uiterste hok links of het extreme hok rechts stoppen, die mensen dan verketteren. Weg is de nuance. Eenvoudig begrijpen wordt dan blind partij kiezen. Zonder te kijken naar de kleur achter die partij.

De Verenigde Staten laten ons zien wat voor ellende een simplistisch politiek systeem op kan leveren. Niet omdat de mensen daar dat willen. Amerikanen zijn niet simpeler dan wij Europeanen, of Chinezen. Alleen leidt een zwart-wit kiessysteem in combinatie met een winnen-of-verliezen mentaliteit tot alles-of-niets politiek. Wie niet voor is, is dus tegen.

Toen halverwege de 18de eeuw de founding fathers van de Amerikaanse constitutie dat systeem bedachten paste het bij de omstandigheden van die tijd. Vandaag is het achterhaald. Vandaag leidt het tot politiek hooliganisme. 

Laten wij niet meerellen. Laten we niet terugbrallen. Laat ons onze nuance fluisteren. Maar wel hardop, dat iedereen het kan horen. En niet één keer, maar keer op keer. Nuancedrammen.

Wij zijn de partij van de optimistische nuance. Tussen het grauw zien wij het groen. 

Laten wij de partij van 50 tinten groen zijn. Donkergroen, lichtgroen, mintgroen, olijfgroen, legergroen, grasgroen, geelgroen, zeegroen, bosgroen, lentegroen. Zelfs de miljoenen tinten groen die niet groen meer zijn.

De zwart-witte achterlijkheid van links en rechts voorbij.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 5 =