Nummer 26

Top 27

27 dagen lang plaats ik een nummer uit mijn eigen Top 27. Een film, een boek, een lied. Met een verhaal. Het kan van alles zijn. Een verwijzing naar de actualiteit, een achtergrondverhaal wie ik ben, wat mij drijft, de missie die mij bezig houdt. Vandaag nummer 26.

27. Mississippi Burning

26. School, Supertramp

Iconisch vanaf het harmonicabegin.

I can see you every morning when you go to school
Don’t forget your books, you know you’ve got to learn the golden rule
Teacher tells you stop your play and get on with your work
And be like Johnnie-too-good, don’t you know he never shirks
He’s coming along!

Op de lagere school was ik zo’n Brave Hendrik, het beste jongetje van de klas. Kan me niet herinneren ooit straf te hebben gehad. Kan me wel herinneren in de vijfde klas bij Meneer van Zeeland op een gegeven moment, meen dat het na de paasvakantie was, niet meer mee te mogen doen met de wekelijkse kwis op vrijdagmiddag. Niemand wilde meer tegen mij kwissen, ik won toch. Voor de andere kinderen was er geen lol meer aan.

Als troost liet Meneer van Zeeland mij een kwis in elkaar zetten. Dat werd geen succes; de vragen waren zo moeilijk dat niemand er lol aan had. Ook ik zelf niet. Heel wijs heeft Meneer van Zeeland me die kwis maar niet af laten maken.

Geloof niet dat ik erg populair was.
Geloof niet dat ik daar erg mee zat.

After school is over you’re playing in the park
Don’t be out too late, don’t let it go too dark
They tell you not to hang around and learn what life’s about
And grow up just like them
Won’t let you work it out
And you’re full of doubt.

Ik ging graag naar school, in vakanties verveelde ik me. Nou had ik ook wel gemakkelijk praten, leren ging me vlot af. Het heeft me de valse idee gegeven intelligent te zijn. Pas toen ik ging studeren kwam ik erachter dat goed kunnen leren niet hetzelfde is als intelligent zijn.

Zelf deed ik Rechten, niet echt de alleringewikkeldste studie en toch snapte ik daar soms niet veel van. Vrienden van me studeerden Econometrie, dat was pas moeilijk.

Maar toen was het kwaad al geschied. Zes jaar lagere school en zes jaar gymnasium hebben me overdreven eigendunk meegegeven. Vrees dat ik die zelfoverschatting de rest van mijn leven mee moet torsen.

Nog iconischer dan de harmonica in het begin is de piano in het midden. Iemand heeft dat bedacht. Dat moet wel een briljante geest geweest zijn.

Don’t do this and don’t do that
What are they trying to do? Make a good boy of you
Do they know where it’s at?
Don’t criticize, they’re old and wise
Do as they tell you to
Don’t want the devil to
Come on and put out your eyes.

Maybe I’m mistaken expecting you to fight
Maybe I’m just crazy, don’t know wrong from right
But while I’m still living, I’ve just got this to say
It’s always up to you if you want to be that
Want to see that, want to see that way.

You’re coming along.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + zes =