Top 27, nr 20; Brabant, Guus Meeuwis

Top 27

27 dagen lang plaats ik een nummer uit mijn eigen Top 27. Een film, een boek, een lied, of een ander fenomeen. Met een verhaal. Het kan van alles zijn. Een verwijzing naar de actualiteit, een achtergrondverhaal wie ik ben, wat mij drijft, de missie die mij bezig houdt.

Vandaag nummer 20.

27. Mississippi Burning

26. School, Supertramp

25. De Avonden, Gerard Reve

24. Once Upon a Time in the West

23. Break on Through, the Doors

22. Odysee, Homerus

21. Swiebertje

20. Brabant, Guus Meeuwis

In Den Bosch ben ik geboren, in Eindhoven opgegroeid. In Tilburg heb ik gestudeerd en 10 jaar gewoond. En op Oisterwijk ben ik verliefd geworden.

Als je dan geen vreselijke Brabander bent? Een verschrikkelijke provinciaal?

Een Nederlandse Brabander ben ik, geen Vlaming of Waal, en ook geen Brusselaar. Ik doe mijn best goed Nederlands te praten, maar kan niet helpen met een zachte g te schrijven.

Trots ben ik een Brabander te zijn.

Maar ik ben niet blind. Ik heb oog voor de keerzijde van mijn Brabantse gemoedelijkheid. De soms vervelende eigenschap ja te antwoorden om geen nee te hoeven zeggen, maar het dan toch niet te doen. Meer te beloven dan waar te maken.

De soms onhebbelijke gewoonte niet direct te zijn, om de brij heen te draaien. Als Hollandse mensen dat achterbaks noemen, dan begrijp ik dat wel.

Mijn paspoort is Nederlands, ik ben trots een Nederlander te zijn.

Maar niet blind. Oog voor de keerzijde van mijn Nederlandse directheid. De soms irritante eigenschap te zeggen waar het op staat. Te weinig rekening houden met de gevoelens van een ander. Als andere mensen dat als bot en lomp ervaren, dan begrijp ik dat wel.

Europees is mijn paspoort, en ik ben trots op de wetenschappelijke en culturele rijkdom die Europeanen aan de mensheid hebben bijgedragen. Niet zonder blind te zijn voor de gruwelijkheden, die de Nederlanders en de andere Europeanen de wereld berokkend hebben.

Een Europese provinciaal uit Nederland of niet, in New York, Mumbai of Sydney voel ik me ook thuis. Brabant rules.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien + negentien =