NL-politiek in China, nr 6; wetenschap is mensenwerk

NL-politiek in China

6. Wetenschap is mensenwerk

Vrijdag 15 mei 2020

Thuis in Anshan

Dag Jan,

Hoe verhouden wetenschap en rechtvaardigheid zich tot elkaar?

Welke cijfers en getallen zijn geëigend om wijsheid uit te drukken?

Waar vindt de politiek de essentie van haar bestaan?

Ik kan het niet laten, Jan: u inspireert me. De Buitenhof-uitzending van alweer enkele weken geleden heb ik meer dan eens teruggekeken. Zelfs heb ikb de moeite genomen een deel van uw betoog in een notitieboekje op te schrijven.

‘Where hope grows, miracles blossom’ staat op de voorkant van dat boekje. Het was een cadeau van Christina, samen met Shane de eigenaar van de iEnglish School of Language & Culture.

Ik kan het niet laten: weer u een brief te schrijven met een verenpen. Een beetje overdreven snobistisch is het wel, zo’n verenpen. Woorden met een gewone balpen geschreven worden niet anders gelezen.

Maar deze pen gebruiken is mijn manier Mary’s moeite te waarderen, die ze genomen heeft die pen als cadeau voor mij te vinden. Zeg nou zelf, Jan: hoe vaak krijg je nog een verenpen cadeau?

‘De taak van een politicus is de resultaten van de wetenschap met de marges van onzekerheid te vertalen in maatregelen naar de samenleving toe.’

Niet mijn woorden, hoor. Het is precies wat u zei in die Buitenhof-uitzending. U zei wel meer in die uitzending, dus als ik u met dit citaat tekort doe, dan bij deze mijn verontschuldiging daarvoor. Met alles wat u zei was ik het hartgrondig eens.

Die uitspraak geeft voor mij precies een van de kerntaken van de politiek weer. Wetenschap vertalen naar maatschappelijke besluiten, inclusief de nuance van onzekerheid.

Maar, want er is altijd een maar.

We moeten wetenschap niet verwarren met wijsheid. We mogen kennis van de feiten niet aanzien voor inzicht in wat wijs is.

De taak van een politicus is meer dan alleen wetenschappelijke resultaten omzetten in concrete maatregelen.

Een andere reden van bestaan voor de politiek is mensen een reëel uitzicht bieden dat het morgen mooier wordt dan vandaag. Dat kan hoop genoemd worden, of perspectief, of kans, of nou ja, er zijn wel honderd woorden voor te bedenken.

Zelfs de allerbeste wetenschapper kent de feiten van morgen niet. Hoe goed ook de modellen worden samengesteld op basis van beschikbare kennis, het zijn en blijven modellen. Wetenschappelijk verantwoorde verwachtingen.

*     *     *

Zondag 2 augustus 2020

Starbucks The Mix C, Anshan

Wat heb ik aan wetenschap nu ik misschien  voor een netelig dilemma kom te staan? Wel of niet naar Nederland komen?

Overmorgen wordt duidelijk of dit dilemma zich daadwerkelijk manifesteert. Wie weet lost het zich wel vanzelf op. Dat kan natuurlijk ook.

Afijn.

Dinsdag weten we meer.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × drie =