NL-politiek in China, nr. 3; groeistuipen

NL-politiek in China

3. Groeistuipen

Civius, Altius, Forius. Het motto van de Olympische Spelen. Sneller, hoger, sterker. Lange tijd was deelname het voorrecht van amateursporters. Atleten die van sporten hun beroep hadden gemaakt, dat paste niet in de Olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen.

Die regel kostte de Amerikaan Jim Thorpe de gouden medailles die hij bij de Olympische Spelen van 1912 in Stockholm op de vijf- en de tienkamp veroverd had. Toen een paar maanden na de Spelen uitkwam dat Jim een paar jaar eerder professioneel honkbal had gespeeld, ontnam het Internationaal Olympisch Comité hem die medailles. Vele jaren later, in 1983, herstelde het IOC deze dwaling.

Groot, groter, grootst. Alles wordt groter. Wij mensen worden groter. De huizen waarin wij wonen worden groter, net als de televisies. De auto’s waarin wij rijden worden groter, en met de auto’s de wegen waarop wij rijden. Het beslag dat wij mensen op de Aarde leggen wordt immer groter.

Het klopt niet helemaal, niet alles wordt groter. Computers worden kleiner, om maar eens wat te noemen. En met die steeds kleinere computers worden ook veel apparaten steeds kleiner. Terwijl de capaciteit ervan juist toeneemt. Immens kleine cameras laten zien hoe groot nanotechnologie is.

Meer, meer, meer. Elk economisch model gaat uit van groei. Het is een noodzakelijk vereiste voor welvaart. Zonder groei kunnen we niet gelukkig zijn.

Is dat wel zo? Is het een Wet van Meden en Perzen dat alleen groei ons verder brengt? In Brabant wonen zo’n 2,5 miljoen mensen en meer dan twee keer zoveel varkens. Waarom zouden dat er meer moeten worden? In Nederland wonen ongeveer 17 miljoen mensen en rond de vier miljoen runderen. Waarom zou dat aantal moeten toenemen?

In welke wet staat dat we alleen maar gelukkig kunnen zijn als we groter, vetter en forser groeien? Onze uitdaging: een economie die niet per sé op groei gebaseerd is, ook bij krimp gezond is.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × vier =