NL-politiek in China, nr. 5; mens aan de macht

NL-politiek in China

5. Mens aan de macht

Met Herbert Grönemeyers epische Mensch als oorwurm in mijn hoofd loop ik van het superdeluxe Newmart winkelcentrum naar het levendige plein in het midden van de rotonde in het midden van de stad. Mensen krioelen door elkaar. Achter provisorische kraampjes verkopen mensen hun waar.

Momentan ist richtig

Momentan ist gut

Nichts ist wirklich wichtig

In hoofdstuk 8 van zijn biografie over de nieuwe keizer van de Volksrepubliek beschrijft Ties Dams de president van dit machtig interessante land als een junzi, de ideale confucianistische heer: trouw, gedisciplineerd, wijs, sober en harmonieus. Het is een manier ernaar te kijken.

Und der Mensch heißt Mensch

Weil er vergisst

Weil er verdrängt

Und weil er schwärmt und stählt

Weil er wärmt, wenn er erzählt

Zijn streven is gericht op een harmonieuze samenleving. Een eensgezind evenwicht tussen maatschappij, markt en macht. De maatschappij, dat is de massa. De markt is de vrijheid te ondernemen. De macht, dat is de overheid. In dit land is dat bijna hetzelfde als de partij.

Und der Mensch heißt Mensch

Weil er irrt und weil er kämpft

Und weil er hofft und liebt

Weil er mitfühlt und vergibt

In het midden van de driehoek maatschappij – markt – macht staat de mens. Zonder mensen geen maatschappij. Zonder menselijk initiatief geen markt. Zonder menselijkheid is de macht bruut en rauw. Ongecontroleerde macht ontspoort onvermijdelijk in onmenselijkheid.

Und der Mensch heißt Mensch

Weil er lacht

Weil er lebt

Du fehlst.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 2 =