Top 27, nr. 5; The Lord of the Rings, J.R.R. Tolkien

Top 27

27 dagen lang plaats ik een nummer uit mijn eigen Top 27. Een film, een boek, een lied. Met een verhaal.

Het kan van alles zijn. Een verwijzing naar de actualiteit, een achtergrondverhaal over wie ik ben, wat mij in mijn leven drijft, de missie die mij bezig houdt. Vandaag nummer 5.

27. Mississippi Burning

26. School, Supertramp

25. De Avonden, Gerard Reve

24. Once Upon a Time in the West

23. Break on Through, the Doors

22. Odysee, Homerus

21. Swiebertje

20. Brabant, Guus Meeuwis

19. Vier zwarte dagen

18. Pride (in the name of love), U2

17. Wall Street

16. Philips

15. Zing vecht huil bid lach werk en bewonder, Ramses Shaffy

14. Turks Fruit

13. Korfbal

12. Het dorp, Wim Sonneveld

11. Arendsoog

10. Money, Pink Floyd

9. The Godfather trilogie

8. Vincent van Gogh

7. Stil in mij, Van Dik Hout

6. Slumdog Millionaire

5. The Lord of the Rings, J.R.R. Tolkien

Voor ons eindexamen Engels moesten wij natuurlijk ook Engelse literatuur lezen. We kregen een lijst met titels van klassieke en minder klassieke werken. Ieder werk had een waarde van 1, 2 of 3 punten, en we werden geacht bij elkaar 10 punten te lezen.

Één boek was in zijn eentje 10 punten waard: The Lord of the Rings. Dat leek me wel wat. Was ook wel benieuwd wat er nou zo bijzonder aan dat boek was dat het maar liefst met 10 punten gewaardeerd werd. Dus haalde ik het bij de schoolbibliotheek. Alle drie delen die samen The Lord of the Rongs vormen in een band.

Nou, dat heb ik geweten, zeg. Voor mijn puberbrein niet om door te komen, zo ondoorgrondelijk. Uiteindelijk heb ik het opgegeven, en maar minder ambitieuze boeken uitgezocht. The Old Man and the Sea van Hemmingway, Orwells 1984 en Brave New World van Aldous Huxley kan ik me herinneren.

Jaren later waren we op vakantie in St. Ives in Cornwall. Prachtig pittoresk vissersdorpje op het einde van Engeland. In een typisch ouderwetse, beetje rommelige boekwinkel kon ik niet nalaten een exemplaar van The Lord of the Rings te kopen.

En zo heb ik dat epos over goed en kwaad alsnog gelezen, over vriendschap en verraad, over vertrouwen en achterdocht, over macht en misbruik.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × vier =