Ton gaat door!

Vanuit China geeft Ton commentaar:

NL-politiek in China

Christina: “Zeg ton, nu mevrouw Kaag haar kandidatuur heeft bekendgemaakt, waarom stel jij je dan nog verkiesbaar?”

“Dankjewel dat je dat vraagt, Christina. En vooral nu meneer Jetten besloten heeft zich niet kandidaat te stellen kun je je afvragen: wie denk ik wel niet dat ik ben door te gaan met mijn kandidatuur?

Daar komt nog bij dat op de IELTS-schaal van 1 tot 9 mevrouw Kaag buitencategorie is, ze is een 9,5. Terwijl ik een 4 ben, middelmaat op zijn best. En toch zet ik mijn kandidaatstelling door, toch blijf ik volhouden.

Ik heb een verhaal te vertellen, dat alleen ik vertellen kan. Ik ben een beetje anders. En daarom ga ik door.”

Het is een beetje overdreven allemaal, dat komt  in de politiek wel vaker voor.

Natuurlijk is Sigrid geen buitencategorie. Ja, voor ons D66’ers wel, voor onze partij is zij een droomkandidaat. Maar in de ogen van veel mensen van buiten onze achterban is Sigrid een typische D66’er: goed opgeleid, goede carriĆ©re, prima baan. Iemand die zich niet elke maand zorgen hoeft te maken of de hypotheek wel betaald kan worden, die het zich veroorloven kan sympathie te hebben met minderbedeelden. Weloverwogen redelijke standpunten, niet al te uitgesproken, wellevende manieren.

Mezelf heb ik in het interview met Christina ook mooier voorgesteld dan ik in het echt ben. Ook al niet helemaal ongebruikelijk in de politiek. In werkelijkheid ben ik politiek gezien niet eens middelmaat. Een verhaal heb ik wel te vertellen, maar daarin ben ik binnen D66 heus de enige niet. En zo bijzonder ben ik nou ook weer niet. Gewoon een dromer met een vaag verhaal. Typisch D66.

Maar wat is dan dat verhaal?

In 9 delen ga ik vertellen welke dromen ik voor D66, voor Nederland droom. Eigenlijk voor Europa, voor de hele wereld, maar dat is voor een kleine jongen uit Oisterwijk, die in China is terechtgekomen misschien een ambitie te groot en voor de president van dit land een tikkeltje te riskant. Voor ons land dus.

Morgen deel 1: genuanceerd drammen.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − 1 =