Top 27, nr. 11; Arendsoog

Top 27

27 dagen lang plaats ik een nummer uit mijn eigen Top 27. Een film, een boek, een lied. Met een verhaal.

Het kan van alles zijn. Een verwijzing naar de actualiteit, een achtergrondverhaal over wie ik ben, wat mij in mijn leven drijft, de missie die mij bezig houdt. Vandaag nummer 11. Een boekenserie.

27. Mississippi Burning

26. School, Supertramp

25. De Avonden, Gerard Reve

24. Once Upon a Time in the West

23. Break on Through, the Doors

22. Odysee, Homerus

21. Swiebertje

20. Brabant, Guus Meeuwis

19. Vier zwarte dagen

18. Pride (in the name of love), U2

17. Wall Street

16. Philips

15. Zing vecht huil bid lach werk en bewonder, Ramses Shaffy

14. Turks Fruit

13. Korfbal

12. Het dorp, Wim Sonneveld

11. Arendsoog

Hoe oud ik precies was vertelt mijn geheugen me niet, 9 of 10, zat in de derde of de vierde klas van de lagere school, bij juffrouw Trinus of meneer Schuurman, of het een cadeau in de herfstvakantie was voor mijn verjaardag of een cadeau in de carnavalsvakantie omdat hossen en polonaise aan mij niet meer besteed was, ook in de herinnering vergaan, en waarom precies mijn ouders me een boek gaven, ik heb het hen nooit gevraagd, misschien omdat de openbare bibliotheek op het Nederlandplein een van mijn favorieten was, maar op een dag kreeg ik een Arendsoog omnibus.

Het was het begin van een fascinatie voor het Wilde Westen. Voor de Amerikaanse drang de frontier op te schuiven, de drift nieuwe landen te ontsluiten, de zucht naar meer grond. Ogenschijnlijk beschaafd.

Oog voor het onrecht dat deze trek naar het westen de oorspronkelijke bewoners toebracht had ik bij het lezen van de avonturen van Arendsoog en Witte Veder nog niet. De ietwat zoetsappige verhalen die Jan en Paul Nowee over een cowboy en een indiaan in Arizona verzonnen boeiden me net iets meer dan het ruigere werk dat Karl May over Winnetou en Old Shatterhand fantaseerde.

Nu woon ik in het wilde oosten. Anders wild. Maar dezelfde drang grenzen te verleggen, dezelfde drift naar nieuw, dezelfde zucht naar meer. Ogenschijnlijk beschaafd. Hetzelfde onrecht ook.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × 3 =