Top 27 nr. 24; Once Upon a Time in the West

Top 27

27 dagen lang plaats ik een nummer uit mijn eigen Top 27. Een film, een boek, een lied. Met een verhaal. Het kan van alles zijn. Een verwijzing naar de actualiteit, een achtergrondverhaal wie ik ben, wat mij drijft, de missie die mij bezig houdt. Vandaag nummer 24.

27. Mississippi Burning
26. School, Supertramp
25. De Avonden, Gerard Reve

24. Once Upon a Time in the West

Er was eens in het Wilde Westen.

Er was eens, zo beginnen sprookjes. Maar het Wilde Westen was geen sprookje. Het was een rauwe wereld waar vooral wetteloosheid heerste. Anything goes, vooral het recht van de brutaalste bruut.

Dat Wilde Westen bestaat niet meer. Tenminste niet meer zoals het was. Zoals het was bestaat het alleen nog in films. En films zijn niet echt.

Dat Wilde Westen van de films bestond grofweg van rond de Amerikaanse Burgeroorlog totdat met de spoorwegen de Industriƫle Revolutie beschaving bracht.

Er was eens een cowboy, die zwoer bij zijn paard. Die automobiel, die nieuwerwetsigheid, die koets zonder paard, daar moest hij niks van hebben.
“Zolang die automobiel niet over sloten springen kan, rijd ik op mijn paard.”
Auto’s kunnen nog steeds niet over sloten springen, en toch zijn er niet zoveel cowboys meer die te paard naar hun werk gaan.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier + 18 =