27 dagen campagne

Vrijdag 7 augustus 2020

iEnglish School of Language & Culture, Anshan

Woensdag 2 september om 2 uur ’s middags sluiten de stembussen. Donderdag 3 september wordt de uitslag opgemaakt. Zaterdag 5 september wordt bekend gemaakt wie de nieuwe lijsttrekker van D66 is.

Zondag 6 september verglijd ik dan weer in de Chinese vergetelheid.

Vandaag meegerekend heb ik 27 dagen de tijd de leden van D66 te laten zien een waardig kandidaat te zijn. 27 dagen de tijd ook om aan Nederland te laten zien dat je bij ons geen klinkende naam, grote reputatie of dikke portemonnee hoeft te hebben om je verhaal te kunnen vertellen.

Dit is het campagneplan voor die 27 dagen.

Iedere dag vertel ik een stukje van het verhaal. Iets over wie ik ben, waar ik vandaan kom, wat ik tot nu toe allemaal gedaan heb, waar ik naar toe wil, en waar wat mij betreft Nederland met D66 naartoe gaat.

Vooral dat laatste, want daarom ben ik aan dit avontuur begonnen. Alleen een blind konijn of een bijziend paard ziet niet in dat de wereld aan het veranderen is. Dat het niet meer 1955 of 1985 is, en dat die tijden ook nooit meer terugkomen. Zelfs niet als we het zouden willen.

Het is nu 2020, volgend jaar wordt het 2021, en daarna lopen de nummers alleen nog maar op. Met die oplopende nummers verandert beetje bij beetje ook de wereld waarin wij leven.

Ander Leven heet het campagneplan. 27 dagen lang vertel ik een verhaal. Niet per sé in nummerieke volgorde. Er moet wel wat te verrassen blijven. Wie de verhalen wil volgen is welkom. Mag wel, hoeft niet.

www.tonvisser.eu

De rafelranden, die er ook zijn, zal ik niet schuwen. Gelikte politici met mooie plaatjes zijn er al genoeg. Daar hoef ik niet bij te horen. Daar heb ik ook niets aan bij te dragen. Zo mooi ziet mijn plaatje er niet uit.

Natuurlijk ga ik het aan het eind van die 27 dagen niet worden. De kans dat ik op een mooie dag in de Starbucks hier in Anshan met president Xi een espresso drink is groter dan de kans dat de leden van D66 zo oenig zijn niet Sigrid maar mij als onze nieuwe lijsttrekker te verkiezen. Wie vandaag 1.000 euro over heeft en het roekeloze lef heeft dat op mijn kansen te zetten is op 5 september een rijk mens.

Toch, omdat het immer wijs is met het onmogelijke rekening te houden, is het goed dat ik luid en duidelijk zeg wat mijn ambitie is, en ook wat niet.

Minister-president van ons land, dat ambieer ik niet. Het wordt tijd dat Mark naar iets anders uitkijkt, en Sigrid misstaat het torentje niet. Mij wel; tot nu toe heb ik bewezen alleen een taxi goed te kunnen besturen. En eigenlijk zelfs dat niet, maar dat viel meestal niet zo op.

Minister of staatsecretaris boeit me ook niet genoeg me daarvoor te interesseren. Zou niet eens weten welk ministerie dan. Mis een en andermaal op welk dossier dan ook de kennis die voor zo’n hondebaan nodig is.

Tweede Kamerlid is ook niet per sé mijn ambitie. Dankjewel Elma, voor de lieve woorden en de sollicitatie uit mijn naam. Buitengewoon vleiend, en afgelopen dagen groeide mijn ego menig Chinees boven het hoofd. En eerlijk is braaf: als ik naar de huidige D66-fractie in ons parlement kijk geloof ik me daar best thuis te kunnen voelen. Geloof dat ik daar best op mijn eigen manier mezelf kan zijn.

Maar nee; als dit avontuur voorbij is, mijn verhaal hopelijk geland en misschien geborgd, is het de bedoeling dat ik me weer in dit machtig interessante land en haar bewoners verdiep. Als het mijn ambitie was op de D66-lijst voor de verkiezingen van 17 maart 2021 te komen was ik nu allang onderweg geweest naar Nederland.

President van Europa worden, dat is mijn ambitie. Maar dat gaat op zijn vroegst pas in 2027 gebeuren, en zover is het nog niet. Dat is een verhaal voor later.

En, want er is altijd meer.

Een waarschuwing: ik beloof niets. Zelfs niet een paviljard.

Ik beloof niet dat met mij als lijsttrekker D66 de grootste partij van Nederland gaat worden. Ik beloof niet dat met mij als lijsttrekker D66 voor elkaar gaat krijgen dat Nederland het rijkste land van de wereld wordt. Zelfs beloof ik niet dat met mij als lijsttrekker D66 ervoor gaat zorgen dat iedere Nederlander erop vooruit gaat. Het zouden loze beloftes zijn.

Wie denkt dat ik een belofte voor de toekomst inhoud, die vergist zich. Wie in mijn woorden beloftes leest, begaat een vergissing. En als ik toch iets beloof, dan is dat mijn vergissing. Reken er niet op.

Overigens beloof ik ook niet dat dat allemaal niet gebeurt. Je weet ooit nooit niet.

No promises, no debts.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 2 =