Top 27, nr. 13; Korfbal

Top 27

27 dagen lang plaats ik een nummer uit mijn eigen Top 27. Een film, een boek, een lied. Met een verhaal.

Het kan van alles zijn. Een verwijzing naar de actualiteit, een achtergrondverhaal over wie ik ben, wat mij in mijn leven drijft, de missie die mij bezig houdt.

Vandaag nummer 13. Niet een film, een boek of een lied. Vandaag een sport, die voor een groot deel mijn kijk op mensen heeft beïnvloed.

27. Mississippi Burning

26. School, Supertramp

25. De Avonden, Gerard Reve

24. Once Upon a Time in the West

23. Break on Through, the Doors

22. Odysee, Homerus

21. Swiebertje

20. Brabant, Guus Meeuwis

19. Vier zwarte dagen

18. Pride (in the name of love), U2

17. Wall Street

16. Philips

15. Zing vecht huil bid lach werk en bewonder, Ramses Shaffy

14. Turks Fruit

13. Korfbal

In korfbal zijn de regels voor dames en heren precies gelijk. Er zit geen streepje licht tussen wat de een mag of moet en wat de ander mag of moet.

Dat wil niet zeggen dat er in het veld geen verschil is. Het is aan iedere speler in het team binnen die voor iedereen gelijke regels een eigen rol te vinden. Een rol die hem of haar het beste past. Een rol ook die het team het meest vooruit helpt.

In een korfbalteam kunnen dames niet zonder heren en heren niet zonder dames. Alleen samen levert korfbal lol op. Alleen samen kan een team tot scoren komen.

Korfbal is heel erg Nederlands. Bedacht door Nico Broekhuijsen. Toen hij onderwijzer was op een school in Amsterdam zocht hij voor zijn gemengde klas een spelvorm om buiten te kunnen spelen. Dat werd korfbal.

In het Wikipedia-lemma over Nico Broekhuijsen staat dat hij zijn onderwijscarriére in Oisterwijk begon. Dat vind ik dan wel weer grappig om te lezen. Nou is Wikipedia niet altijd even betrouwbaar, vooral niet als het om dit soort triviale details gaat, dus misschien moest ik dat eens gaan uitzoeken als ik weer thuis ben.

Dat gemengde karakter van korfbal was niet algemeen geaccepteerd. Sommigen vonden het maar immoreel dat jongens en meisjes samen sportten. In het katholieke zuiden ontstond zo een aparte tak dameskorfbal.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × drie =