Slow

Woensdag 26 augustus 2020
de vierde van negen

iEnglish School of Language & Culture, Anshan

Lieve Sigrid,

Wat is een eerlijk loon voor de ander?
Hoe langzaam verandert klimaat?
Waarheen vaart onze rechtsstaat?

I’m slowing down the tune
I never liked it fast

Iedere morgen als ik wakker word neem ik me voor vandaag een eerlijk mens te zijn. Neem ik me voor alle andere mensen recht te doen.

Iedere avond als ik slapen ga moet ik erkennen dat het weer niet gelukt is. Ergens op de dag ben ik oneerlijk geweest. Heb ik iets gezegd dat niet waar is, niet de hele waarheid verteld, iemand een kans ontzegd, te weinig aandacht gegeven. Een andere mens onrecht gedaan.

Het mooie aan met pen en papier schrijven is het trage tempo. Het verlangzamen van het denken. En wat eenmaal geschreven staat, dat staat er. Er valt niets te deleten. Copy/paste zit ook niet in de pen. Weloverwogen woorden op papier neerpennen.

It’s not because I’m old
It’s not the life I lead

I always liked it slow
That’s what my spirit says.

Iedere beschaafd georganiseerde samenleving heeft een antwoord te vinden op de vraag: wie mag hoeveel verdienen? Het vervelende is dat de zoektocht naar het antwoord een heleboel gedoe oplevert. Nog vervelender dat er geen definitief antwoord komt. Wie hoeveel verdienen mag is een voortdurende bron van onrust in onze  samenleving.

De antwoorden van vandaag blijken morgen achterhaald. En de immere frustratie: de ander krijgt altijd teveel, zelf steeds te weinig.

(wordt vervolgd)

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zes + acht =