De 27 Dagen Campagne, 14. Brede beweging

Zaterdag 22 augustus 2020

Dag 16 van de 27 Dagen Campagne

China Post, Anshan

Politiek is in ons land een zaak van partijen. Meestal verenigingen, met betrokken en minder betrokken leden. Leden met en zonder werkelijk invloed. Een enkele eenmansonderneming, ook een aantrekkelijk verdienmodel natuurlijk, financiëel of electoraal.

De kracht van ons politieke stelsel is dat er voor bijna elke opvatting wel een partij in de Tweede Kamer zit. 12 Miljoen kiezers kiezen 150 mensen uit om samen wijze besluiten te nemen. Nou ja, in theorie dan. Wie zal zeggen wat wijs is? Afijn, hoe dan ook, het resulteert in een bont palet aan meningen. Het hoort bij wie wij zijn. Het hoort bij de menselijke natuur.

Kom daar eens om in The Land of the Free. Wijsheid is daar teruggebracht tot een keuze uit twee, die elkaar als zwart en wit uitsluiten. Wat de een verstandig vindt, vindt de ander per definitie dom. Wijsheid is er ver te zoeken.

In het land waar ik nu woon is het nog erger. Daar heeft één partij het in haar eentje voor het zeggen. Staat en partij vallen hier bijna naadloos samen.

Dan nog liever de geoganiseerde wanorde die de Nederlandse politiek soms is. Ordnung muss sein, zeker. Maar teveel ordening slaat dood.

In ons land kan ik niet helpen onze partij de beste van allemaal te vinden. Ik weet wel dat dat objectief niet kan, er is geen ‘beste’ partij, iedereen die er is mag er zijn,  maar voor mij voelt het gewoon zo. Begrijp best dat het zo niet voor iedereen voelt. Prima, in ons land kan dat.

In mijn vooringenomen voorkeur kan ik niet helpen D66 toe te wensen nu eindelijk eens de positie te krijgen die onze idealen verdienen. De grootste van Nederland.

Hoe dan?
In één woord: breder.
In twee woorden: veel breder.
In een paar woorden: in woord en daad meer oog en oor hebben voor mensen die niet ons soort mensen zijn.

In een paar schetsen: begrijpen dat wij niet het epicentrum van de Nederlandse samenleving zijn. Dat rondom ons miljoenen Nederlanders heel anders in het leven staan. Niet beter of slechter, gewoon anders.

Begrijpen ook dat wij heus het licht niet hebben uitgevonden. Dat denken wij soms wel, maar zo is het precies: dat denken wij. Anderen in ons land denken er anders over. Niet dommer of slimmer, gewoon anders. Begrijpen dat wij ook maar ordinair mensen zijn. Niet beter of slechter.

Vanuit die menselijkheid luisteren naar andere mensen in Nederland, die ook maar heel gewoon zijn, en het daar dan niet bij laten. De mensen in ons land onze idealen vertellen. Niet zomaar vertellen. Bezielen. Vanuit de kracht die Nederlanders van zichzelf hebben hun kansen laten ontdekken zelf van het leven iets moois te maken.

Wie wil er nou niet regisseur van de eigen toekomst zijn? Wie wil nou niet aan het roer van de eigen levenssloep staan? Of dat bootje nou naar Zuidlaren vaart, door die Amsterdamse grachten, of de oceanen over. Hollands Glorie in de Oost.

Ongeveer 25.000 leden hebben we. Bijna 1,2 miljoen kiezers gunden ons de vorige keer hun stem. Die 25.000 hoeven er niet per sé twee keer zoveel te worden. Zou leuk zijn, maar daar gaat het niet om. In een gezonde democratie is een partij meer een losvaste beweging van mensen die komen en weer gaan dan een starre vereniging. Mensen begeesteren, mensen inspireren, daar gaat het om.

Het zou mooi zijn als die 1,2 miljoen er maart volgend jaar meer worden. Veel meer. Zoveel meer dat Mark naar een volgende stap in zijn carriére kan uitkijken. Met of zonder visie, dat mag hij zelf weten.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × een =