De 27 Dagen Campagne; 1. Ander

1. Ander

Zaterdag 15 augustus 2020

Dag 9 van de 27 Dagen Campagne

Starbucks The Mix C, Anshan

Vanavond 19.30 uur Nederlandse tijd is de eerste van drie bijeenkomsten die D66 organiseert om de kandidaten te presenteren die voor die partij lijsttrekker willen worden bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart volgend jaar.

1.30 uur ’s nachts Chinese tijd.

Stil in Anshan.

Sigrid is de ene kandidaat, ik ben de ander.

Als het aan menig politiek verslaggever ligt wordt het een scherp en ongewis debat tussen de voorspelbare winnaar en een onbekende underdog. Goed voor de kijk- en luistercijfers. Goed voor de clicks. Goed voor de omzet. En een enkele stukjesschrijver ziet het liefst een strijd op leven en dood tussen twee politiek onervaren debaters.

Maar dat zoek ik niet. Ik zoek geen catfight tussen wijven.

Ik zoek een goed gesprek over de toekomst van ons land. Over de dilemma’s die de dag van vandaag ons allemaal voorspiegelt. Over de ongemakkelijke keuzes die wij te maken hebben.

Verheffing zoek ik. Hoger en hoger de lucht in. Het licht van de zon voorbij. Een hogere macht die ons zonder CO2 vliegen laat.

Het allermooiste zou zijn als het een dans wordt. Een woordendans tussen twee mensen op 10.000 kilometer afstand van elkaar, en toch minder dan 1,5 meter verwijderd.

Een elegante wals, een vuige chachacha, een frivole foxtrot, een uitbundige charleston, een gepassioneerde rumba of een ingetogen tango. Freestyle mag ook, past me wel. Alles is goed, niets is fout, zolang er maar waardig gedanst worden kan.

Een vurige samba desnoods, overeenkomstig de persoonlijkheid die ik nu eenmaal ben. Can’t dance, but I’ve got soul. The goal is elevation.

En dus schreef ik Sigrid een brief, weer.

Een aanzoek voor een dans.

*     *     *

Donderdag 13 augustus 2020

Starbucks The Mix C, Anshan, China

Lieve Sigrid,

Hoe aardig is waardige politiek?

Hoe van een debat een goed gesprek te maken?

Welke dans verleidt zoveel mogelijk mensen te komen luisteren?

Het is dus toch zover gekomen. Dat ik naast jou op het stemformulier staan mag.

Het allerbelangrijkste voor mij in deze hele verkiezing is dat het waardig gebeurt. Waardig voor jou en mij, waardig voor D66 en Nederland, waardig voor het oog van de wereld. Wie weet kan zelfs de president van China er nog iets van leren, zijn mensen kijken vast met een scheef oog mee. Hebben heel misschien ook de Oeigoeren er nog wat aan. Dat zou een mooie uitwerking van de chaostheorie zijn.

Het is zoals het is. Je moet altijd proberen de dingen te zeggen zoals ze zijn. Als op 6 september jouw naam bekend gemaakt wordt als onze nieuwe lijsttrekker, zal niemand raar opkijken. Als ik verkozen word daarentegen staat de volgende dag mijn naam met grote kleine letters op de voorpagina van de Telegraaf. Dan kent in één keer heel Nederland ton visser. Ook al weet dan nog steeds niemand wie ik ben. Dan maakt paviljard serieus kans in de Van Dale te komen.

Waardig is aardig. Waarom zouden mensen niet wellevend de waarheid kunnen zeggen? Waar staat dat recht voor zijn raap bot moet zijn?

Vergis je niet, Sigrid. Kansloos as I may be, waardig betekent ook dat ik toch alles wat ik in me heb inzet om verkozen te worden. Het zou niet eerlijk zijn naar de mensen die me hebben geholpen op dit podium te komen niet mijn stinkende best te doen 50+% van de stemmen te halen. Het zou niet eerlijk zijn naar al die mensen die deze vier weken hun best doen een paar mooie bijeenkomsten te organiseren me niet maximaal in te zetten om het ondenkbare waar te maken. Alleen weiger ik te vechten.

Er zijn er, die zien het liefst een harde strijd. Niet onze leden; velen zien deze verkiezing helemaal niet zitten, die concentreren zich liever op de verkiezingen van 17 maart. En de leden, die er wel voor geporteerd zijn, zien het als een mooie aanleiding voor de partij eens goed met elkaar na te denken over welke koers we nou eigenlijk varen willen. Die zien het niet als een debat tussen twee mensen.

Meestal zijn het D66-onwelgezinde mensen, die graag een echte battle zien. Bloed aan de paal. Bedoeld en onbedoeld helpen journalisten en media daar soms aan mee. Van dor hout zaagt men planken, dat werk. Daar voel ik niets voor. Al was het maar omdat dit dan een wedstrijd wordt, die niet te winnen is. Dus met die mensen heb ik even niets te maken, ook al zitten er daar tussen die mij welgezind lijken.

Laten we er een goed gesprek van maken. Een kritisch, misschien pittig gesprek tussen twee heel verschillende mensen met gelijke idealen. D66 verdient dat. Nederland verdient dat.

Een goed gesprek is meer dan de optelsom van vraag en antwoord. Een goed gesprek is als een mooie woordendans. Met bewegingen naar voren en naar achteren, met zijstappen, en misschien ook misstappen. En misschien per ongeluk een gebutste teen.

Ogenschijnlijk is dit een verkiezing tussen twee ongelijke kandidaten met gedeelde idealen.

Schijn bedriegt. 

De kracht van mijn kandidatuur is niet wie ik ben. Ik ben niemand, had iedereen kunnen zijn. De kracht van mijn kandidatuur is het verhaal dat ik te vertellen heb. Een verhaal dat niet in een oneliner te vangen is, dat niet op een A4-tje samengevat kan worden, niet in een pamflet uiteengezet. Niet in één keer op een avond verteld kan worden. Het is een verhaal dat zelfs niet in een boek verwoord kan worden. Al behelst de titel van dat boek slechts één woord: Breder.

Dit is een verkiezing tussen een mens en een verhaal. Ik ben slechts de verteller. Voor mij ieder ander.

Tenslotte herhaal ik een verzoek dat ik je al eens eerder gedaan heb.

Dat waardige valt soms nog niet mee. Een misstap is zo begaan. Heel af en toe heb ik zelfs in Team Contente Mens moeite de mensen die mij in dit avontuur steunen ervan te overtuigen dat het doel niet alle middelen heiligt. Dat waardigheid een doel op zich is. Misschien herken je dat wel: eenmaal in campagnestand hebben wij de competitieve neiging onszelf een winnaarsmentaliteit aan te meten.

Afijn. Dit is mijn dringende verzoek aan jou.

Mocht je van mij, of in mijn naam, iets horen of zien, waarvan je vindt dat het ons onwaardig is, wil je dan onmiddellijk bij mij aan de bel trekken? Je weet me in dat geval vast ook wel buiten de geëigende kanalen te vinden.

Veel plezier en succes. Ik hoop op goede gesprekken, een mooie dans misschien, met genoeg ruimte voor een glimlach.

Vriendelijke groet,

ton.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 + 15 =