Top 27, nr. 8; Vincent van Gogh

Top 27

27 dagen lang plaats ik een nummer uit mijn eigen Top 27. Een film, een boek, een lied. Met een verhaal.

Het kan van alles zijn. Een verwijzing naar de actualiteit, een achtergrondverhaal over wie ik ben, wat mij in mijn leven drijft, de missie die mij bezig houdt.

Vandaag nummer 8. Een boek: Van Gogh, The Life, geschreven door twee Amerikanen, Steven Naifeh en Gregory White Smith. Maar het had ook een lied kunnen zijn, Vincent van Don Mclean. Ik had ook een oude film kunnen kiezen, Lust for Life, met Kirk Douglas in de rol van Vincent. Of een televisieserie van een paar jaar geleden, Een huis voor Vincent, met Jeroen Krabbe en Barry Atsma, over het leven van Vincent maar ook over het leven van zijn schilderijen.

27. Mississippi Burning

26. School, Supertramp

25. De Avonden, Gerard Reve

24. Once Upon a Time in the West

23. Break on Through, the Doors

22. Odysee, Homerus

21. Swiebertje

20. Brabant, Guus Meeuwis

19. Vier zwarte dagen

18. Pride (in the name of love), U2

17. Wall Street

16. Philips

15. Zing vecht huil bid lach werk en bewonder, Ramses Shaffy

14. Turks Fruit

13. Korfbal

12. Het dorp, Wim Sonneveld

11. Arendsoog

10. Money, Pink Floyd

9. The Godfather trilogie

8. Vincent van Gogh

Op een hoek van de Plaza de 9 de Julio, het Plein van de 9de Juli, in het oude centrum van Salta in het noordwesten van Argentini√ę is een koffiehuis, Caf√© Van Gogh. Binnen hangen aan de muur wel vijftien schilderijen van Vincent. Dat was tenminste zo toen ik daar acht jaar geleden was.

Stuk voor stuk herkenbaar. Het Gele Huis, Terras bij Nacht, Vaas met Zonnebloemen, Irissen, De Stoel van Gauguin, Madame Roulin, Zelfportret met Pijp, Cypressen, De Slaapkamer,  De Zaaier, Amandelbloesem, Portret van Dokter Gachet, Graanveld met Kraaien, De Brug bij Arles, De Sterrennacht.

Posters natuurlijk, de echte hangen over de wereld verspreid in musea.

37 Jaar oud is Vincent geworden, en pas op zijn 27ste is hij begonnen met tekenen en schilderen. Wel 800 schilderijen heeft hij in die tien jaar gemaakt.

Pas na zijn dood in 1890 werden zijn werken gewaardeerd door anderen dan alleen zijn broer Theo. Wereldwijd is Vincent de schilder een bekendere Nederlander dan Johan de voetballer.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien + 13 =