Harlem Shuffle

Dinsdag 25 augustus 2020
de derde van negen

Wendy’s coffeeshop, Anshan

Lieve Sigrid,

Waar gaat het nou eigenlijk allemaal om?
Wie shufflet de weg tussen links en rechts?
Welk perspectief gaan wij mensen bieden?

Wees niet bevreesd; niet elke dag ga ik zo’n overdreven lange brief als gisteren schrijven. Die elf kantjes was een uitzondering.

Het thema was er na. Uitsluiting is in elke samenleving een voortwoekerend onrecht. En ook al is het bij ons in Nederland lang zo ernstig niet als in de Verenigde Staten, laten we niet in de overdrijving meegaan, laten we ervoor waken geen Amerikaans gif Europa in te rommelen, genuanceerd blijven benoemen is geboden. Nimmer ophouden op te staan tegen onrecht.

Ons verschil van inzicht hoe daar politiek mee om te gaan een andere aanleiding. Maatschapelijk onrecht dat uitsluiting heet beantwoorden met onrecht dat politieke uitsluiting ook inhoudt is een heilloze weg. Een nuanceverschil, maar soms zijn details het verschil tussen succes en falen. Scoren of het doel missen.

Harlem Shuffle is een hit van Bob & Earl uit 1969, in 1986 gecovered door de Rolling Stones. Zelf vind ik de remasterd versie mooier dan het origineel. Kwestie van smaak, hoor. Fan van Mick. Geen waardeoordeel.

you move it to the left
you go for yourself

you move it to the right
if it takes all night

Misschien mag ik iets over mijn missie in dit leven vertellen. Waarom doe ik dit allemaal? Al die veelschrijverij? Die aandachtvragerij?

Op een dag ga ik dood. Niet echt, want ik kan niet doodgaan, maar dat gelooft toch niemand, zelfs ik zelf niet, dus dat zal ik niet nog een keer zeggen. 19 mei 2084 vertrek ik.

Een paar dagen later staat dan dus ergens een kist met daarin mijn lichaam. Wat ik nou wil is dat boven op die kist 100 boeken van De Luister-en-Vertel-Tournee staan. In 100 verschillende kleuren.

Als ik dan gehemeld ben, weer terug bij Petrus, dan hoop ik dat die 100 verschillende kleuren over het hele universum verspreid worden. Dat het alle mensen over de hele wereld een glimlach op het gelaat tovert. Daar wordt de wereld vast een klein beetje mooier van. Mission accomplished.

take it kinda slow
with a whole lotta soul

don’t move it too fast
just make it last

Je kunt zeggen dat politiek om macht en belangen gaat. En laten we daar niet onnozel over doen; voor een deel is dat natuurlijk ook gewoon zo. Ordinair machtswellust, ordinair eigenbelang, ordinaire politieke spelletjes. Helaas, maar waar: ook wij doen daaraan mee. Limbo limbo, how low can we go?

Gelukkig is politiek ook meer.

Politiek is ook mensen perspectief bieden. Perspectief op een beter leven, uitzicht op een mooiere wereld. Vooral: mensen een weg wijzen naar de kansen om zelf iets van het leven te maken.

De weg wijzen, niet aan de hand meevoeren. Het is aan mensen zelf op weg te gaan, zelf de kansen te pakken die het leven ieder van ons biedt. Wie wil nou niet zelf regisseur van eigen toekomst zijn?

Ik kan je helpen. Kan met je sparren, je spiegelen. Je uitdagen, als het moet. Kan zelfs met je dansen zonder dat jij beweegt. Maar uiteindelijk zul je het toch zelf moeten doen.

shake shake shake
shake that tail feather baby

Morgen meer.

Lieve groet, tonnie.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 − 6 =